Tietoa Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuutetusta   

Esa Ahonen

 -  kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri

 -  lääketieteen ja kirurgian tohtori, fysiologian dosentti (Itä-Suomen yliopisto)

 -  erikoislääkärin hallinnon pätevyys, terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyys (SLL), 

 -  yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto 

Olen valmistunut ylioppilaaksi Rantasalmella 1973 ja lääkäriksi Kuopiossa 1979. Erikoistumisen jälkeen toimin Kainuun sairaanhoitopiirissä laboratorioylilääkärinä 1987 - 2002 ja vs. johtajaylilääkärinä 2002 - 2004. Vuodesta 2005 alkaen olen toiminut hallintoylilääkärinä ja sairaanhoidon palvelujen tulosjohtajana Kainuun maakunta- kuntayhtymässä 2005 - 2012 ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä 2013 - 2020. 

Luottamustehtävissä olen toiminut erikoisalayhdistyksen (SKLFY) sihteerinä ja puheenjohtajana yhteensä 6 vuotta. Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirien yhteistyöhön olen osallistunut 2002 - 2020. Toimin Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirien  NordLab-laboratoriokeskuksen  selvityshenkilönä vuosina 2009 - 2012 ennen sen perustamista. 

Olen toiminut Kainuun soten yhtymähallituksessa ja Kainuun hyvinvointialueen valmistelutoimielimessä (Vate) 2021 - 2022.  

Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuutettuna ja aluehallituksen jäsenenä olen toiminut keväästä 2022 alkaen ja vammaisneuvoston jäsenenä syksystä 2022 alkaen.  Ensimmäiset muistoni kunnallisesta päätöksenteosta ovat vuodelta 1958 ollessani 4-vuotias. Ukkini toimi tuolloin syntymäkuntani Rantasalmen kunnanhallituksessa. Opintojen jälkeen minulle on kertynyt työkokemusta noin 40 sosiaali- ja terveydenhuollon työtehtävässä, näistä viimeisimmät 20 vuotta Kainuun soten hallinnossa ja viime vuosina Kainuun hyvinvointialueen valmistelussa.

Kainuun maakunta on toiminut sosiaali- ja terveyspalvelujen, pelastustoimen ja muiden kunnallisten palvelujen kehittämisessä edelläkävijänä monissa ajan haasteissa. Tätä perinnettä ja hyvän yhteistyön henkeä tulee mielestäni jatkaa edelleen. 

Vapaa-ajalla harrastan metsätöitä, luonnossa liikkumista ja lukemista. Moottorisaha on mielestäni erinomainen kuntoiluväline, jota on hyvä ulkoiluttaa säännöllisesti, kun kelit sallivat.  

Metsäpolitiikan ja luonnonsuojelun tulee mielestäni pysyä kansallisessa ohjauksessa, koska suomalaiset tuntevat parhaiten omat metsänsä.